Bonaventura Scandza er førende distributør og handelsvirksomhed i Nordeuropa

Vi repræsenterer et bredt spektrum af internationale og nationale mærker inden for mad, personlig pleje, husholdning, medicin og babyprodukter. Vi opererer i dagligvaremarkedet, apoteket, parfumeri, specialforretninger, convenience og HORECA markedet.

Virksomheden blev grundlagt af Stig Ødegaard og Jon Warset i Norge i 2006 med et ønske om at udfordre etablerede industristandarder. Vi havde en idé om, at ting skulle gøres bedre, hurtigere og med mere lidenskab.

Bonaventura har vist sig at være en succeshistorie. Vi har hjulpet mange internationale leverandører med at lancere deres brands på det skandinaviske marked og indtage førende positioner. Som et resultat er Bonaventuras bruttoomsætning vokset hvert år siden grundlæggelsen.

Vi holder aldrig op med at være en udfordrer.

Bonaventura Nordic
6 stærke handelsselskaber med solide lokale positioner

I 2020 blev Bonaventura Nordic dannet som en nordeuropæisk handelsgruppe. Seks stærke handelsselskaber i Scandza blev samlet i en organisation. Bonaventura Nordic har datterselskaber i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannien og Estland.

I alt er vi mere end 120 lidenskabelige og praktiske medarbejdere i Norden. At være en nordeuropæisk virksomhed med kontorer i 5 lande gør os til en stærkere organisation med mere investeringskraft og bedre service over for vores kunder og leverandører.

Ikoniske Skandinaviske brands

Bonaventura ejes af Scandza AS. Scandza blev grundlagt i 2007 af Jan Bodd og Stig Sunde med ambitionen om at skabe en FMCG-platform i Norden. I dag er Scandza en hurtigt voksende udfordrer med en unik portefølje af ikoniske skandinaviske brands. Centralt i strategien er at levere god smag og kvalitet på en bæredygtig måde. Sloganet ”Proud to serve our kids” er centralt i alt vi gør 

Scandza er en økonomisk solid virksomhed med en omsætning på mere end 500 millioner euro og et driftsresultat på 50 millioner euro.

At være en del af Scandza giver os adgang til værdifulde organisatoriske ressourcer som HR, juridisk, IT, mere trend- og kategorividen og ikke mindst øget forhandlingsstyrke over for handlen.